Det gør ondt i maven…

… når Zander græder sig i søvn og savner børnehaven i Danmark. ”Jeg har ingen venner” siger han, hvilket vi heldigvis hurtig kan blive enige om, at det passer jo slet ikke. Zander har mange venner – både i Danmark og her på Madagaskar. Lige nu er her bare ret stille – mange af vennerne her på øen er taget på ferie, skolen holder lukket – og så er der altså meget at savne. Efter blot en uges skoleferie savner både William og Zander deres skolekammerater i den franske skole, hvilket jo helt ærligt er skønt at høre! Savn kan også gøre noget godt. Vi finder ud af hvem og hvad, der betyder noget for os – og så har vi noget at se frem til.

Vi rykker også tættere sammen som familie – nogle væltede træer blev til nogle hyggelige eftermiddage med brændekløvning for hele familien. Her er ikke noget ”Leos legeland” eller ”Djurs sommerland” – så vi må selv finde på. Der skal ikke så meget til – den ugentlige ”tegnefilm i sækkestolen med pølsehorn og fredagsslik” er bestemt også et hit, og vi går dagligt på opdagelse i kort- og brætspilsverdenen – hvilket jo også er en skøn ferieaktivitet. Mølle og Dam, Skak, Ludo, Æsel, Uno og Sorteper – hushjælpen leger villigt med, så får vi også lige øvet det franske.

Men det gør altså ondt i maven når børnene udtrykker savn – var det nu det rigtige at tage af sted? Bliver afsavnet for stort? Hvilke konsekvenser får det egentlig for børnene? For os som familie? Overvejelserne om, hvorvidt det er for stor en mundful for børn at blive rykket op med rødderne som vi lige har gjort det, dukker friskt op i erindringen. Jeg mindes nogle ret så kritiske kommentarer på TV2 Nords Facebook side efter et indslag, hvor vores container blev pakket og sendt afsted til Madagaskar. ”Det kan I ikke være bekendt over for børnene”, ”Sikke en egoistisk beslutning”… – mon de havde ret? kan jeg lige nå at tænke på en mørk og kold vinteraften. Heldigvis bliver mørke og kolde aftener hurtig erstattet af skønne morgener, lækkert solskin og glade børn, som sloges og skændes og giver mor og far grå hår og som er fulde af latter og løjer dagen lang. Bare rolig – vi har nogle ret normale børn. Det duer ikke at lade de mørke tanker fylde – og det er der heldigvis ikke plads til midt i ble skifter, ludospil, Anders And læsning, dansklektier og madlavning. Beslutningen er taget – og nu lever vi det liv vi drømte om, et på mange måder enklere liv end det vi levede i Danmark, men det bliver det ikke nødvendigvis ringere af.

Og apropos ondt i maven – det går faktisk overraskende godt med maverne! Lidt ”Afrika mave” havde vi jo nok regnet med, men det er nu forsvindende lidt maveonde i omløb hos familien Pedersen. Vi tager da også vore forhåndsregler – håndhygiejnen har vist aldrig været bedre end nu, vores vandfilter sørger for rent vand, vi kører lige lidt ekstra for at få frisk kød, frugt og grønt renses i klorin opløsning – og de små hyggelige gadekøkken går vi pænt forbi, desværre vil nogle jo nok sige. Jeg er måske mere kræsen end jeg vil indrømme – men indtil videre har det nok været redningen, eller i det mindste en del af opskriften på at undgå hyppige toiletbesøg… Nu må vi se, hvor længe det holder. Vi bliver jo nok modigere med tiden, og så springer vi vel i med begge ben.

God sommer der oppe i sommervarmen! Om en uges tid holder piloten ferie – og så pakker vi bilen og kører til havet på jagt efter lidt sol og sommer. Vi glæder os!

(Billedet øverst: Sophia sammen med sin nye kammerat Oliver!)

13 meninger om “Det gør ondt i maven…”

 1. Tak for beretningen. Da vores ældste datter tog på efterskole som 15 årig savnede hun også.
  Hun skrev :
  At savne det er trist
  Men sikkert er det vist,
  At savnet finder kun sted,
  Hvor der er kærlighed.
  Det gør det lidt lettere.
  Jeg vil ønske jer en velsignet sommerferie ?

 2. Klart I elsker jeres børn over alt ,og så begynder man at få tanker om det man gør er ret. Jeg tror dog at I har fået et kald til at gøre godt for dem der har det svært. Gud ønsker ikke at jeres børn skal have det dårligt,men vil give jer gode råd om hvordan I kan trøste jeres børn,og fortælle dem at de er med til at hjælpe far og mor med at skabe gode forhold for andre børn . Takker for at Herrren tager sig af jer og giver jer kærlige råd . Kærlig hilsen fra Birte Fich .

  1. Tak for din hilsen Birte – vi har bestemt nogle spændende snakke om, hvorfor vi er rejst til Madagaskar. Det vil jeg skrive om på et senere tidspunkt:-) God sommer! Kh Charlotte

 3. Kære Charlotte og Kenneth. Egoister giver ikke afkald på den høje velfærd i Danmark for at drage ud og hjælpe andre i nød. I tager jer kærligt at jeres 3 dejlige børn og giver dem mange gode timer i jeres nærvær, hvilket de senere vil sætte stor pris på. Vi læser jeres nyhedsmails med stor interesse og nyder de rigt malende og levendegjorte beskrivelser. I er i vore tanker hver dag. Må Gud rigt velsigne jer.
  Kærlig hilsen Hanne og Elis

 4. Jeg vil helt klart sige at I skal gå til den mht gadekøkken. Giv den gas. Skulle I få en udrænsning bagefter, så husk at det giver jer et bedre inmunforsvar?. Hvis man ikke har dårlig mave en gang imellem, har man ikke været i Afrika “på ordentlig” ???

  I er igang med at give jeres børn en gave. Måske vil de en dag takke jer for den, måske ikke. Ud over at I har udvidet deres horisont mht sprog og kultur, er I også igang med at lære dem at smærte og glæde er meget tæt forbundet. Savn og afsavn lærer en at sætte pris på det man savner, og det man har.

  Jeres situation lærer jer også at man må få det bedste ud af enhver situation, med de midler man har til rådighed. Lyder til at I er godt igang med det.

  Kort kommentar til kommentarer om at I er egoistiske etc. Glem det. Når jeg kikker rundt, og ser hvilke valg forældre foretager her i området, tror jeg vi kan finde eksempler på egoisme af en helt anden kaliber.

  Nej, det I har gang i er på et andet niveau, og I giver jeres børn en uvurderlig gave. Vær stolt af det!!!

  1. Hej Bjørn:-) Tusind tak for gode råd og spændende perspektiver. Det giver stof til eftertanke. Ved dog ikke lige om jeg bider på det med de gadekøkkener – men nu må vi se;-) Hils familien! Kh Charlotte

 5. Vi savner også jer her på Lindenborg! Jeg var lige oppe og vende i Bogteltet, men der stod ingen sød pilotfamilie på MAFs stand man kunne snakke med;-) Stor respekt for at følge kaldet og jeg tror jeres unger får en kæmpe gave med i deres rygsække bagefter. Men savnet her og nu er håndgribeligt og forståeligt! Ønsker jer alt godt!

  1. Hej Steen! Ja, det var nu en god uge vi havde på Lindenborg sidste år:-) Du må hilse omkring dig. Vi håber vi får mulighed for at komme med igen på et senere tidspunkt. Med ønske om en endnu bedre stævneuge i år! Kh Charlotte

 6. Kjære alle fem?
  Alltid flott å lese oppdateringene på bloggen, du beskrive så ærlig og ekte! Bra at dokke kan snakke samen om savn, og at ungane får setta ord på det…ein dag vil det vera savnet etter Madagaskar de snakker om! Håper at sommeren/vinteren går bra, og dokke får fine dagar med kysten☀️ Vil også anbefale dokke å teste gatekjøkken osv? Alle de plassene eg har ete på mine Afrikareiser?

  1. Takk for det Marie. Fint perspektiv. Vi kommer absolut til å savne Madagaskar ja, ingen tvil om det! Fikk testet litt “strand kjøkken” på ferien – mer om det i neste blogginnlegg. Veldig kjekt å få komme litt tettere på lokalbefolkningen – og maten smagte veldig godt!
   Kh Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.