Ferie #madagaskarstyle – 2

Efter nogle dage med badning og strandliv fik vi lyst til at se os lidt omkring. Hotellet tilbyder forskellige aktiviteter. Afsted med os, tænkte vi. Bådtur og zebu kørsel, det er da vist lige sagen. Afgang 07.30. Vi møder op – øhm. Beklager. I må lige vente lidt… Vores guide har desværre ikke fået besked om vores tur. ”Mora, mora” – ferie #madagaskarstyle kræver nogle gange lidt tålmodighed og fleksibilitet.

Nå. Guiden møder op. Han taler ikke engelsk. Det går nok. En anden guide dukker op, nogle engelske gloser er stadig at foretrække – Hamza guider os ned til den lille båd. Der uddeles redningsveste – det havde jeg helt ærligt ikke forventet, men der var styr på sagerne, og mor her kunne slappe helt af – der er eftersigende ikke så mange krokodiller i floden om vinteren… Efter en times sejlads op af floden gik vi i land i en lille fiskerlandsby. Vi fik se, hvordan man var ved at lave en ny båd ud af en flot træstamme. De lokale stimlede sammen, svarede villigt på spørgsmål. Vi gik tur og så den lokale skole. Den var lukket nu. Lærerne strejker. Det er svært af få enderne til at mødes her i det ydre Madagaskar – og når lærernes løn er forældrebetalt, siger det sig selv at vilkårene som lærer ikke er helt så gode som de måske burde være. Der er mange udfordringer at tage fat på. Nå, vi vender snuden hjem ad igen.

Efter frokost står den på zebu kørsel med vogn. Ret smart – og et hit blandt børnene. Vores guide tager med og fortæller om den lille landsby vi bor tæt op ad. Han peger og fortæller, at vi ved at købe ture på hotellet er med til at finansiere byens ”hospital” = klinik med sygeplejer, byens skole og byens brøndboring. Turen får pludselig et større perspektiv, og det er rigtig spændende at få indblik i, hvordan hotellet er med til at skabe udvikling og arbejdspladser i en ret så lille og isoleret landsby.

En zebu er for resten et bøffel lignende dyr. Måske jeg har fortalt om dem før? De er ret vigtige her på øen. Og de fylder faktisk stadig meget i trafikbilledet. En dag stod vi i trafikprop, da et par unge dyr ikke ville makke ret. Et ret så komisk senarie, men pyha godt det ikke var mig, der skulle få styr på tropperne. Når dyrene ellers trækker i samme retning, er de virkelig stærke og kan trække ufattelig store læs. De bruges til transport, og så smager de faktisk ret godt. En smuk ung kvinde koster desuden 2 zebus, hvis du vil giftes med hende – 5 hvis hun er noget helt særligt!

Knap to ugers ferie på Madagaskar er overstået. Sikke en rejse. Vi forventede sol og sommer, strand og vand – og det fik vi, men vi fik også uendelig meget mere. Jeg må sige, at ferielandet Madagaskar overrasket os rigtig meget. Sikke et smukt land, fantastisk natur, skønne mennesker, lækker mad, spændende oplevelser både til vands og til lands og ikke mindst god plads og fred og ro både i skoven og på stranden – med andre ord, alt hvad hjerte måtte begære! Det er heldigvis ikke sidste gang vi skal holde ferie her på øen. Der er meget at se endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.