Lys i mørke!

I skrivende stund åbnes himmelens sluser over bliktaget – og regnen gør, hvad den kan for at overdøve julemusikken som ellers spreder hygge og aftenstemning efter puttetid. Børnene sover, og jeg er alene hjemme. Må ærligt indrømme, at jeg beder en stille bøn om, at strømmen for en gangs skyld ikke forsvinder i aften, men jeg kan godt komme til at tvivle lidt på lige netop det. Strømafbrydelser er blevet en daglig rutine – pandelampen hænger klar om halsen…

Kenneth er på overnatning. Piloten har fået travlt her op til jul. Regntiden er over os, og mange af de landsbyer som måtte have fremkommelige veje i tørketiden er nu fuldstændig afskåret fra omverdenen. Med de mængder regn vi får lige nu, så giver det god mening. Selv her i landets hovedstad flyder vand og mudder i linde strømme – over alt! Lad os sige det sådan. Kloaksystemet, der hvor der er sådan et, kæmper en brav kamp for at følge med! Så derfor bliver de syge fløjet til hospitalet, præsterne på kirkebesøg, kyllinger bliver omplaceret og sørger for næringsrig mad i tørkeramte områder og vaccinationer bliver leveret i øst og i vest. Kenneth er kommet på arbejde.

Det er lidt svært at forholde sig til tørkeramte områder når nu man sidder i øs pøsende regnvejr, men Madagaskar er en stor ø – og udfordringerne er mangfoldige. Vaccinationstransporten gør også stort indtryk i juletiden. Øen er ramt af mæslinger. Mange af slagsen. Indlæggelser og dødsfald er helt almindeligt. Vi er vaccinerede og dermed meget privilegerede! Mange indfødte er også vaccinerede, men kvaliteten af vaccinerne er det så som så med. Hvad sker der med vacciner, der ikke kan holdes kolde fordi transporttiden er for lang eller fordi strømmen er gået? MAF flyver vaccinationer ud til isolerede områder i samarbejde med Unicef. Det giver virkelig mening. De nedkølede beholdere kommer sikkert frem i rette tid. På sit vis bringer de lys i mørke – indtil lageret er tomt. Send flere vacciner, her er ikke flere. Forsyningssikkerhed er et ord, der til stadighed får nye perspektiver!

Her den anden dag oplevede jeg en ny vinkel på netop dette. Forsyningssikkerhed. Bilen var ved at løbe tør. Jeg kører som regel ikke ret langt, men indimellem skal der altså diesel på bilen. Jeg sørger for at have kontanter i tasken og drejer ind på nærmeste tankstation. ”C´est fini” får jeg at vide. Nå, tomt… jeg kører videre. Næste tank er helt lukket af. Tomt. Ingen benzin eller diesel. I baghovedet begynder spøgelser at lure. Var det noget med brændstofblokade ved sidste valg? Jeg kører videre og lige så stille begynder alvoren at gå op for mig. Jeg ser busser og taxier parkere langs vejen. Jeg kører ivrigt videre. Det kan da heller ikke passe. Fire tankstationer senere må jeg konstatere – jo, den er god nok. Her er ikke mere diesel. Hmm. Ny situation. Vi må heller spare lidt på kørslen. Men børnene skal jo i skole! Maden skal jo købes ind! Bilferien kan selvsagt aflyses, vi må finde cyklen frem. Tankerne kører. Virkelig en underlig situation. Hushjælpen bliver sendt hjem. Ingen busser, ingen taxi. Der er ikke andet for end at sætte det lange ben foran. Næste dag ånder vi lettet op. Ingen blokade. Tankvognene er dukket op i ly af mørket, og vi får fyldt brændstoftanken op til randen! Denne gang var det blot en påmindelse om ikke at vent for længe med at fylde diesel på bilen.

Det nærmer sig jo godt nok jul – også her på Madagaskar. Jeg har forsøgt at spørge mig frem til lokale juletraditioner, men det er ikke rigtig lykkes mig at finde frem til ret meget endnu. Julen virker ikke til at fylde ret meget. Men alligevel. Det lokale supermarked har pyntet pænt op og julechokoladen er kommet på køl. Men ret meget mere bliver det vist ikke til. Jo, jeg har fået købt juletræ – i ægte plastik! Og med lidt ekstra afstivning, med armeringsjern og strips, lykkes det at få placeret julestjernen i toppen af træet. Lidt julepynt hist og pist gør lykken. Sophia danser rundt med nisserne – og julemusikken står på ”repeat”. Ungerne øver ivrigt til årets julekoncert i skolen. Det er jo fantastisk at få høre 200 børn synge ”Noel blanc” (I´m dreaming of a white Christmas!) – når nu sveden løber ned af ryggen og temperaturen er nået de 30 grader, men – man har da lov til at drømme!

Valgkampen er forresten over os igen. To kandidater står tilbage. Fronterne er trukket hårdt op. De to kandidater er mødtes før – tilbage i 2009. Den ene kuppede den anden(!) Det siger sig selv, at vi har to meget ivrige kandidater. Vi håber på et ærligt resultat, men ved ikke helt hvor stor tillid vi har til systemet. På onsdag er det over. Så venter optællingen. Først i det nye år kommer resultatet. Må den bedste vinde. Og ikke mindst, må taberen acceptere sit nederlag med værdighed. Vi beder for at godt valg – og for en bedre fremtid for Madagaskar!

Og måske er det i virkeligheden det julen handler om? Om at bringe lys og håb for en bedre fremtid? Det lille barn kom jo – helt enkelt – for at skabe lys i mørke. Selv om her er sommer og sol det meste af tiden, truer mørke skyer i horisonten. Mørket er til at tage og føle på. Problemerne tårner sig op. Men på samme tid er her glæde og håb i øjnene på mange af dem vi møder. Måske fordi de har taget imod lyset? Lad os tænde lys for hinanden denne jul! Være det håb, som din næste har brug for – måske et kram og et knus, en varm kop the, en blomst eller en lille gave – til et menneske, der er tynget af mørke – for der skal faktisk ikke ret meget mere til end et lille lys for at drive mørke på flugt.

Glædelig jul!

5 meninger om “Lys i mørke!”

  1. Jeg elsker at læse om jeres oplevelse Charlotte, du er mega dygtig. Glædelig jul til jer kære søskende ❤️❤️❤️. Aalborg venter på de dygtige franske talende??????

  2. Du beskriver jeres hverdag helt fantastisk , flot. Også ønsket om en glædelig jul til jer alle dernede sydpå. Godt vi har lidt teknologi til at gøre verden mindre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.