Intet nyt er godt nyt!

Der er travlhed at spore – og jeg vælger at tage det som et udtryk for at vi virkelig er ved at lande. Vi hører hjemme her på Madagaskar nu, og derfor er det helt ok at jeg ikke lige altid finder tid til at opdatere bloggen. Men bare rolig – I er ikke glemt – jeg skal nok blive ved med at skrive og fortælle, hvordan det står til her i de sydlige himmelstrøg.

Vi går mod mørkere tider – selv om der ikke er den store forskel på hvornår solen står op og går ned, så aner vi at der nu er mørkt når vækkeruret vækker kl.05.10. I dag nåede solen faktisk ikke op over horisonten før børnene blev hentet af skolebussen. Temperaturen er frisk lige der ved morgenstunden når vi får vendt dagens nyheder med naboen mens vi vinker til børnene. Varmen hænger ellers godt ved resten af dagen. Det bliver vist en kold fornøjelse at komme på besøg til Danmark.

For børnenes vedkommende er dagene fyldt af skole, lektier og venner. Børnene løber ud og ind, og de nyder at have kammerater lige rundt om hjørnet. Det nyder moren da forresten også godt af, for det er da nemmere at børnene selv kan løbe rundt, end at de hele tiden skal køres i øst og i vest. Drengene snakker mere og mere fransk sammen og med deres venner – og de grinede gevaldigt her til morgen, da jeg talte fransk med dem – mors franske accent sidder vist ikke lige i skabet endnu… Jeg var ellers pave stolt da jeg fortalte dem, hvordan jeg havde ringet rundt og fået forklaret en hel masse på fransk! Det er med at fejre de små sejre. Drengenes lektier begynder også at blive relativt komplekse. Her den anden dag fik vi en snak om datid – og så fik vi lige øvet lidt på nogle franske verber. Det er ikke kun William der lærer noget i tredje klasse på den franske skole.

Her den anden dag var jeg med ud og flyve. Det var en søndag morgen – uret vækkede kl.05. og jeg listede ud af huset uden at vække de andre. Det var mørkt da jeg kørte ud af carporten. Stjernerne skinnede og en lille måne hang på hovedet – det var en smuk morgen. Natteravnen sang sin helt særlige sang og kirkeklokkerne ringede i det fjerne. Langs vejen var det livligt. Søndag morgen er et populært tidspunkt for motionister – også her på Madagaskar. Jeg når frem til lufthavnen. Der er travlhed i hangaren. Godt 50.000 vaccinationer skal flyves ud – hvert et lille bitte hjørne af flyveren skal udnyttes. Kl.06 er vi klar. Flyveren taxier ud – tågen ligger tæt over byen, men vi smutter lige igennem hullerne og drejer ind over bakkerne. Wow – sikke et smukt syn! Regntiden er ved at ebbe ud – men her er stadig grønt og frodigt. Alle nuancer af grønt er repræsenteret. Jeg er målløs!

En times flyvning senere nærmer vi os det første ud af fire stop – Morafenobe – en lille flække midt i alt det grønne. Den lokale læge møder os på landingsbanen. Det er en helt særlig stemning. Det er stadig tidlig morgen, landsbyen sover. Vi snakker med stille stemmer – bilradioen kører i baggrunden. ”Jeg har læst om MAF” siger lægen. ”Jeres flyvninger er meget hjælpsomme for befolkningen her på Madagaskar!” Han signerer for kasserne med vaccinationer og kanyler. I morgen starter vaccinationskampagnen. Det sidste halve år har en mæslingeepidemi hærget øen. Mere end 100.000 er registreret syge. Hundredevis af børn er døde. Ikke fordi man ikke vil lade sine børn vaccinere – men fordi her ikke har været vaccinationer nok, fordi kvaliteten af vaccinationerne ikke har været god nok, fordi det er for dyrt for den almindelige gasser at lade sine børn blive vaccineret… Nu sker der så heldigvis noget – en landsdækkende vaccinationskampagne er i gang. Madagaskars børn skal vaccineres! 375.200 vaccinationer er blevet fløjet ud af MAF Madagaskar til 12 forskellige destinationer – denne gang skal de isolerede landsbyer også få lov til at være med!

Vi flyver videre. Jeg får taget en masse billeder og suger de mange indtryk til mig. Jeg er på arbejde og nyder det. Glæder mig til at fortælle verden om hvad vi laver! Sidste stop er Sainte Marie – måske nogen husker at Kenneth strandede på en trope ø sidste sommer? Nu blev det min tur til at besøge øen. Wow! Sikke smuk den er. Landingsbanen ligger tæt ved stranden. Vaccinationerne bliver afleveret – og så tillader vi os lige en lille frokostpause inden vi flyver hjem igen. Her er turister som gerne vil sludre. Jeg lader som om jeg også er turist. Det hele bliver lige pludselig ret kompleks. Kontrasterne bliver skåret ud i pap. Vi er nogen som har råd til at tage på ferie på den smukkeste ø – andre har ikke råd til at give deres barn en vaccination, knapt nok mad på bordet… Forskellen på fattig og rig er enorm, så uretfærdig! Det er næsten ikke til at rumme.

Efter en times tid på stranden flyver vi hjem igen. Dagens vaccinationer er afleveret. I morgen venter en ny last – jeg nøjes med en dag på kontoret og lader verden få besked – MAF flyver for livet!

10 meninger om “Intet nyt er godt nyt!”

 1. Waooo sikke en oplevelse. Sidder her og kan jo næsten se naturen for mig. Tak for beretningen og Gud i vold

 2. Hej familie
  Det er altid spændende at læse hvordan det går jeres bette familie så langt væk. Det er fedt når du skriver : maf for livet.
  Jeg beder altid om at I må være trygge og sikre i jeres kald og gud må sætte sin beskyttende engel ved jer side.
  Jo – der er koldt i viborg kl 16.19
  ÷1
  Ingrid har startet et Børne godspelkor op i kirken. De øver hver onsdag. Vi har været i kirk en i 12 år og det er det første kor.
  Jeg er midsundelig på jer i bethaniakirken. I har altid svømmet i kor.
  Vort barnebarn skal overhøres om en mdr. Det ser vi din onkel mm.
  Knuzz og god bless herfra ?

  1. Tak for din hilsen Allan. Dejligt I følger med og beder for os!
   Jeg håber på at vi måske ser Hanna og Torben på søndag i Bethania – men ellers må du hilse dem mange gange.
   Charlotte

 3. Hej Pedersens
  Sikken god historie – du er en fin historiefortæller, Charlotte. Fedt, at du får lov at flyve lidt ud, og at du nyder at være på arbejde.
  Jeg kan godt misunde jer det smukke landskab, for skraldet og elendigheden i Juba går mig på. Fattigdom ser vi både i Sydsudan og på Madagaskar, men jeg savner virkelig, at der er noget pænt at se på. Selv når man flyver ud over landet, er landskabet ret uinteressant.
  Dejligt at høre om børnene og sjovt, at de nu snakker fransk.
  Kom godt hjem til DK og nyd det!

  1. Tak for det Thorkild – og i lige måde! Jeg lærer meget af at læse dine historier fra Sydsudan. Jeg fløj med Ryan Unger den dag, og han har været en del år i Sydsudan. Vi talte faktisk om lige akkurat det du fortæller. Efter 5-6 år i Sydsudan havde han virkelig brug for at komme et andet sted hen og se noget “smukkere”… Pøj, pøj med afslutning i Sydsudan og forberedelser til jeres nye kapitel. Virkellig spændende! Ønsker jeg Guds fred midt i det hele. Hils Charlotte!
   Kh Charlotte

 4. Merci beaucoup Charlotte,
  C’ est vraiment intéressant de te lire. Que Dieu vous bénisse et vous protège. Vous nous manquez ici à Bethania. Nous prions pour vous. Bisous à la famille.

  Mes amitiés Christine

 5. Hej Charlotte og Kenneth med jeres dejlige børn. Det er fantastisk dejligt at læse om jeres arbejde og børnenes oplevelser på Madagaskar.. Her i dk er det tæt på vinter her lige før påske, men solen skinner og Lærken synger. På søndag skal vi holde økodag hos vores søn og svigerdatter. Det er dagen hvor kørerne danser, de bliver lukket ud på græs efter næsten et halv år i stalden.. Det er også dagen, hvor der er åbenhus og mange familier møder op med madkurv, gummistøvler og flyverdragt.. Vi har travlt der skal kalkes og ryddes op, plantes forårsblomster.. Der skal bages kager og brygges masser af kaffe på dagen. Børnene får mulighed for at bage pandekager og snobrød, der kan købes grillpølser af bondemandens egen produktion
  Vi beder for jer og er meget taknemmelige for jeres arbejde ønsker jer en dejlig tur til dk
  Kh Inger Marie og Martin

 6. TAK for jeres dejlige og livsbekræftende breve . Vi beder om , at I alle må være i GUDS stærke fader hånd.
  Kærlige tanker og hilsener.
  Marianne og Henning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.