Julecyklon!?

Den sidste uges tid har vi holdt godt øje med et par cykloner, der har været under opsejling oppe nord for Madagaskar. At kigge satellitbilleder af skyformationer er faktisk ret fascinerende! Højt oppefra ser skyerne virkelig flotte ud – og måler man mængden af vand i skyerne kommer der masser af smukke farver på, der spinner rundt som det rene kunstværk. Men på klods hold kan cykloner hurtig blive blodigt alvor. Den ene cyklon gik i sig selv ude øst på et sted. Den anden voksede sig større og støvsugede kæmpe områder for skyer i lang tid. Hvor bliver regnen af spurgte jeg mig selv – og piloten kunne hurtig svare, at cyklonen vokser sig stor på bekostning af skyer og regn i hele landet. Puha, varmen steg til nye højder – og regnen udeblev i lang tid.

Cykloner kan godt skabe frygt – og med rette. De fører ofte voldsomme vinde og ufattelige mængder vand med sig. Derfor gør vi klogt i at tale sammen med vore børn om cykloner – og ikke blot over deres hoveder. Der er en cyklon på vej, siger jeg ved aftensmaden en dag. Kommer den her indover? spørger Zander. Nej. Øv! Siger William. Jeg griner lidt, lettet over at vores cyklonstrategi ser ud til at virke. Der er mange ting man kan være bange for, så vi har aftalt, at hvis der kommer en ægte cyklon til vore egne af landet, så står den på popcornhygge og tegnefilm – altså så længe strømmen kan holde til det… Det er lige før vi glæder os til det. Nå, men det er jo jul, siger William – så må det jo være en julecyklon! En hyggelig tanke – jeg håber den nøjes med ”gaver” i mindre format, men kan godt have mine tvivl. Og så alligevel. Nu er den gået i land. Belna som den kaldes. Det vestlige Madagaskar står under vand. Måske? Vi ved det ikke helt endnu. Piloten holder fri. Samler kræfter. Der kan alligevel ikke rigtig flyves så længe cyklonen roder rundt der ude vest på. Når den er faret forbi, sætter flyveren på vingerne – og så kan vi se hvor galt det står til. Måske får vi travlt? Vi håber på det bedste – frygter og forbereder os på det værste. Planen er lagt – sammen med gode partnere – hvordan kan vi hjælpe? Hvor langt kan vi række ud? I hører nærmere – hvis behovene melder sig. Ingen tvivl om det.

Mens vi venter åbnede himmelens sluser sig igen. Strømmen gik, kom, gik, kom, gik, kom, gik og kom igen… Aftensmaden blev det rene disko. Godt vi har kalenderlyset på bordet i de her tider! I det hele taget er her ved at være ret julet. Træet er pyntet og lyskæderne hængt op. Selv om det stadig føles helt forkert at skulle fejre jul i 35 graders varme, så er det nu hyggeligt med lidt julepynt hist og pist.

Overraskelsen er for mig næsten lige stor hvert år. Jeg åbner min kalender sidst i november og konstaterer, at der blot er tre-fire uger til jul! Overraskelsen er ikke blevet mindre siden vi flyttede til Madagaskar. Her er sol og sommer, blå himmel og virkelig varmt indtil regnen kommer og køler det hele lidt ned. Vi har lyse morgener, og vågner med fuglesang uden for vinduet hver eneste dag. Vi tænder trofast kalenderlyset hver morgen – men kun ét! Flere varmekilder har vi vist ikke brug for.

Sommer og jul hører bare ikke lige sammen – endnu. For dem der har været her længe nok er jul forbundet med varme, med kraftige regnskyl, med strømafbrydelser og med masser af lækre mango og litchi! Selv om det er vores anden jul på øen i det sydlige, er vi jo nok bare stadigvæk lidt forvirret midt i det hele. Men for all del – der skal nok blive jul for familien Pedersen også. Børnene øver igen flittigt til årets julekoncert i skole. Franskmændene kan noget med hyggelige julesange – selv om de om muligt er mere blottet for julens indhold end mange af de danske sange. Så er det godt at her også er amerikanere omkring os som går ”all in” på julens hymner. For ikke at glemme vores efterhånden godt brugte Oslo Gospel kors jule CD – så kører det! Intet bringer julestemning til køkkenet og fremstilling af julesmåkager som ”Mitt hjerte alltid vanker”. Om vi er sprogligt forvirret? Jo, i høj grad! Livet leves pt på 4-5 sprog som vi alle fem bruger i mere eller mindre grad hver eneste dag. Det er vist ikke så mærkeligt at hovedet er godt træt når det lægges på puden om aftenen. Her den anden dag kiggede Sophia på mig og sagde noget. Mit hoved kørte på højtryk, vil du lige sige det igen? Hvad sprog snakker hun på? Fransk? Engelsk? Dansk? Puha. Jeg måtte give op, nikke pænt og smile. Det lyder til at du har haft en dejlig dag i skole, blev svaret – og det er jo skønt. Sophia og drengene har nu en fælles hverdag i samme skole – og de stortrives! Når de kommer hjem, snakker de løs om alt hvad de laver, lærer og leger, og så skifter de sprog som vinden blæser – helt uden at tænke over det. Så er det mindre vigtig at mor og far ikke altid kan følge med.

Tilbage til småkagerne! Efter sidste års noget klistrede kagedej har jeg nu lært at man sagtens kan stille dejen i køleskabet eller sågar fryseren for at køle smørholdige dejklumper ned i varmen… ja I kan nok høre jeg aldrig har gjort meget i småkager. Jeg kan godt lide at gå efter de nemme løsninger på bage fronten, men her sælges altså ingen pebernødder i supermarkedet – og dem skal børnene altså ikke snydes for. Det skal da nok også blive hyggelig tænkte jeg. Nu er børnene da også blevet så store, de kan jo næsten selv. Puha. Heldigvis har jeg så meget selvindsigt, at planen om både at bage pebernødder og peberkager på en og samme weekend, mens far var ude og flyve, hurtig blev lagt på is. Peberkagerne må vente. Nå, men børnene havde selvsagt en fest, pebernødderne – og hvad man nu ellers kan finde på at få dejen til at ligne – blev fremstillet og bagt og er selvsagt allerede næsten spist! At det så bagefter føltes som om der havde været en cyklon eller tre igennem køkkenet, det er måske mindre vigtig. Jeg glæder mig dog over, at en enkelt af julegaverne fra DK dufter af pebernødder. Der varer nemlig lidt inden jeg våger at bage småkager med børnene igen!

Advent handler teoretisk set om at vente – og forberede sig på det, der ligger foran, på julen – og det lille barn der kommer – med fred. Men for mange bliver advent hurtig til en oplevelse af at cyklonen raser rundt i vore liv. Man tør næsten ikke åbne kalenderen af frygt for alle de mange hyggelige aftaler der vælter ud af posen. Jeg læste en gang en bog om at ”gå glip”… ærlig snak, jeg blev vist aldrig helt færdig med den bog. Men pointen er god! Det er faktisk helt ok at gå glip af noget – jeg behøver ikke være med på den værste hele tiden. Det er helt ok at lave ingen ting – også selv om julecyklonen farer rundt derude.

I dag vil jeg bede om, at selveste julefreden må sænke sig i det lille hjem. I dit hjem. Måtte det lille barn blive lukket ind – og få skabe fred mit i cyklonens hærgen.

Glædelig jul!

14 meninger om “Julecyklon!?”

 1. Kære alle 5!
  Mange tak for en dejlig fortælling om jer her ind under jul.
  I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og velsignet nytår af
  Marie Gregersen

 2. Kære alle 5.
  Tak for jeres beskrivelse af advent/ jul under andre himmelstrøg.
  Har netop været i Thailand hvor der var linet op til jul alle steder, uden at budhister ved hvad julen handler om, meget underligt.
  Vil ønske jer en velsignet julehøjtid, vi ses i april på Seniorlejren.
  Kærlig hilsen Neel

 3. Kære allesammen
  I ønskes en rigtig glædelig jul. Tak for de gode beretninger fra Madagaskar, det er utroligt spændende at følge Jer.
  Flot indsats af Jer, og hele MAF.
  Håber I og hele Madagaskar får en fredelig jul, og mirakler må ske.
  Kærlige hilsener
  Jarl Udsen

 4. I ønskes en glædelig jul og godt nytår. Det er skønt at høre fra jer, derude i fremmede. Med venlig hilsen Sonja og Egon.

 5. Kære alle 5 hvor er det altid spændende at læse brevet fra familien Petersen tak. Tak at I stiller jer tilrådighed for GUDs vigtig arbejde. Vi ønsker jer en velsignet jul med Guds fred. Vi beder for jer og ønsker et velsignet nytår
  Kh Inger Marie

 6. Hej Kenneth og Charlotte,

  Tak for jeres brev og dejlige beskrivelser. Nej, hvad børnene vokser. Jeg glæder mig til at se jer på MAF’s årlig møde om et på måneder. Jeg beder regelmæssigt for jeres families sikkerhed også i
  den stormfulde sæson og med flyvningerne. Må i have en rigtig god jul.

  V.H. Paul Buhler

 7. Tak for jeres situationsrapport.
  Og ikke mindst tak for jeres personlige hilsen pr.brev, hvor I havde anbragt et håndlavet rødt hjerte. Det hænger nu på vores lille træjuletræ – det rigtige juletræ bliver først hentet ind senere.
  I får lige Sal.31,20 – et af mine favorit bibelvers. I får også 2,vers i Judas brev. Glædelig jul og et velsignet nytår

 8. Tak for julehilsen, det er altid spændende at læse og høre om jeres liv derude, hvor alt er helt anderledes end herhjemme, har lige drukket aftenkaffe og spist lidt pebernødder og småkager, så her er vi også ved at være klar til at fejre julens højtid. Vi ønsker hr en velsignet jul i Jesu navn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.