Vi er her endnu…

Hvis du altså skulle være i tvivl. Det er godt to måneder siden vi kom til Danmark – og Madagaskars grænse er stadig lukket. Faktisk står folk stadigvæk i kø for at komme ud af landet – altså ikke bogstavelig talt, men der er lister man kan skrive sig på, hvis nu man gerne vil forlade øen… Det er ret vildt, og vi kan ikke andet end at være taknemlig for de billetter vi havde liggende, der gjorde det muligt for os at rejse til Danmark. Selv om vi ikke bryder os om at være strandet i Danmark, så er det i situationen den bedste løsning for os lige nu. Så nu står vi med et ben i hvert land – og ikke mindst med et delt hjerte. I det ene øjeblik nyder vi den danske sommer i fulde drag! Vi går tur på havnen og spiser en is og smager på sæsonens jordbær helt uden at forholde os til paracitter og dårlig mave. Vi holder familiefødselsdag – med behørig afstand og flittig brug af håndsprit, og vi nyder muligheden for at mødes ansigt til ansigt med gamle og nye venner ude i den skønne danske natur. Vi er priviligerede! På den anden side spørge børnene ”hvornår skal vi hjem?” og vi må være dem svar skyldig. Vi ved det faktisk ikke rigtig endnu.

Situationen på Madagaskar er vanskelig. Det er jo sådan set ikke noget nyt. Men CoVid19 har bestemt ikke gjort situationen mindre vanskelig. At der oveni er udbrud af både malaria og denguefeber flere steder på øen, gør ikke situationen bedre. I Tana og flere andre større byer er der stadigvæk strenge restiktioner, der medfører yderst begrænset bevægelsesfrihed. I eftermiddags- og aften/nattetimerne er der udgangsforbud – og alle rejser mellem byerne er forbudt. Indkøb foregår en person ad gangen og all bevægelse udenfor hjemmet indebære ansigtsmasker. Det siger sig selv, at en i forvejen fattig befolkning, der i det daglige lever fra hånd til mund, bestemt ikke har fået det nemmere. For ikke at glemme den frygt vi allerede i marts måned oplevede i befolkningen for denne nye sygdom, der nu spræder sig som ild i tørt græs mange steder på Madagaskar. Der er vist ingen tvivl om, at på trods af at CoVid19 har skabt kæmpe udfordringer også her i Danmark, så har vi vist sluppet billigt. Selv om det jo nok ikke er helt over endnu, tør jeg vist godt sige – det kunne have været meget værre…

MAF Madagaskar er stadigvæk på vingerne – og fordi myndighederne vurderer at MAFs ydelser er essencielle, så gives der stadigvæk tilladelse til at vi flyver såkaldet MedEvacs, hvor vi flyver ud for at hente patienter, når der er behov for et hospital. Vi må også gerne flyve ud med CoVid19 testudstyr og hjem med prøver til analyse – og malariamedicin og vaccinationer fyldes i lastrummet og flyves ud til de hårdt ramte og isolerede områder af øen. Øvrige passagerer må vente. Al form for ”normal” passagertransport er forbudt, hvilket jo faktisk giver god mening. Forhåbentlig kan de isolerede landsbyer for en gangs skyld drage fordel af isolationen – og undgå spræding af CoVid19.

På Madagaskar er børnenes skole stadig lukket ned. Den åbner tidligst til september har vi fået at vide i strømmen af e-mails med fransklektier fra børnenes skolelærere. I Danmark er vi privilegerede. Skolerne er åbne! – og vore børn nyder at komme med på den bølge. Efter to måneder med isolation og hjemmeskole var vi vist ved at være ret så klar til en lidt mere normal hverdag. Et par opkald til pladsanvisning og skoleleder – og så var vi igang. Jeg er taknemlig for et system – og nogle mennesker, der er villige til at hjælpe, når nu vi ikke helt passer ind i de vante kasser. William er tilbage i sin gamle klasse – og Zander fik en hurtig skolestart i O.A. ”Men hvad nu hvis jeg ikke forstår hvad læreren siger?” spurgte han. Og vi blev enige om at læreren nok kunne snakke både dansk og engelsk, så mon ikke de kunne finde ud af det. Skolestart på dansk er trods alt noget nemmere end at starte i skole på et helt fremmed sprog. Sophia har fået plads i en børnehave – og hun nyder at finde ud af hvad det nu indebærer. ”Skal vi tegne nu?” spørger hun sin lærer – som jo altså ikke er en lærer, men en pædagog – men det er jo altså lidt svært at forstå. Ligesom det faktisk er lidt mærkeligt for Sophia, at hun gerne må tegne – men også gerne må lade være, fordi i børnehave må man også gerne bare lege hele dagen lang! Børn har en utrolig evne til at tilpasse sig. Jeg er ret imponeret – og måske også lidt misundelig. De savner Madagaskar – ingen tvivl om det – men de er også ret vilde med deres nye hverdag. De lever her og nu – og når savnet trænger sig på, er de heldigvis hurtige til at kaste sig ud i nye eventyr helt uden at forholde sig til coronatal, grænseåbninger og alle hvad nu hvis og hvordan og hvorledes, der måtte trænge sig på i de voksnes verden. Tænk hvis nu man kunne være barn igen! For der er meget som trænger sig på lige nu – og det er virkelig en kunst at give slip og skubbe det hele lidt på afstand, leve i nuet og skabe ro nok til at man kan få sin nattesøvn. Vi kan ikke gøre noget hverken fra eller til. Vi ved ikke noget – og der er ikke andet at gøre end at vente. Og mens vi venter forsøger vi at nyde den danske sommer – lyset, fuglesangen, naturen, fællesskabet, den danske mad og de mange gode snakke. Intet er så galt at det ikke er godt for noget…

6 meninger om “Vi er her endnu…”

 1. Sikke en fantastisk beskrivelse 🙂 Man kan næsten se det hele for sig, når du beskriver det. Tak 🙂

 2. Tak for inspirerende læsning. Altid en fornøjelse at prøve at indleve mig i hverdagen. Kh samt GB

 3. Kære Charlotte og Kenneth. Dejligt at høre fra jer! I er det rette sted, og disse måneder er gode for jeres børn i DK. Det er et helt andet ansvar og beslutninger, når man har børn! Godt gået!!!!

 4. Tak for “brevet”. Det glæder os virkelig, at jeres børn trives så godt.
  Børn er gode til at omstille sig.
  I voksne skal jo nok også klare jer:-)
  Godt at I forstår at nyde alle de gode ting.
  Kærlig hilsen
  Annette og Erik

 5. Kære jer, – alle 5!
  Tak for fantastisk beskrivelse af jeres hverdage i DK. Forstår så godt, at I kan være frustrerede over situationen. Der er hårdt brug for jer, – hvor I ikke kan være. Men I forstår at få det bedste ud af situationen “herhjemme”! Vi ønsker, at I fortsat må opleve at være trygge i Guds almægtige hænder, der “har styr” på situationen, – også i disse anderledes “tider”!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.